Reeks stadswoningen

Beschrijving

Reeks van heden vijf kleine rijhuizen met twee bouwlagen en twee tot drie traveeën onder een pannen zadeldak, veelal met dakkapel onder een schilddak. De nummers 36 tot 42 vormden in oorsprong twee breedhuizen die naderhand werden opgesplitst. Oude, wellicht 17de-eeuwse kernen, aangegeven door het aandak met muurvlechtingen, schouder- en topstuk in nummers 36-38, de muurankers met kram en krul en vermoedelijk de afgeschuinde sokkel in nummers 40- 42. In de loop van de 19de en 20ste eeuw aangepaste lijstgevels: geschilderd (nummer 34), betegeld (nummer 36) of gecementeerd met voegen (nummers 40-42); rechthoekige bovenvensters in vlakke (nummer 34), geriemde hardstenen (nummers 36-38) of geprofileerde omlijstingen met festoen (nummers 40-42) en trapezium- of diamantkopvormige sluitstenen. Houten, al of niet doorlopende kroonlijsten met klossen boven tandlijst (nummers 34, 40-42) of met dropmotief (nummers 36-38). Voor horeca- en winkelfuncties aangepaste puien; nummer 40 behield een neoclassicistische houten winkelpui uit 1908.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 63391 (bouwvergunning 16.07.1908).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie