Markant winkel- woonhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Markant winkel- woonhuis

Beschrijving

Ruim pand met atelier, als universitaire boekhandel "A. Uystpruyst-Dieudonné" en drukkerij De Drie Koningen in 1921-1922 volgens de plannen van architect P. Langerock opgetrokken in wederopbouwstijl met neotraditionele inslag ter vervanging van twee volledig verwoeste woningen.

Markant, onderkelderd winkel-/woonhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien). Lijstgevel in combinatie met een topgevel ter accentuering van de middentravee. Begane grond met parement van blauwe hardsteen onder een bakstenen bovenbouw met verwerking van natuursteen. Symmetrisch uitgewerkte opstand die horizontaal gearticuleerd wordt door de speklagen, de puilijst, de tot cordon doorgetrokken lekdrempels op de bovenste verdieping, de steigergaten en druiplijst onder de aflijnende houten kroonlijst met modillons. Verticaliserende accenten hierbinnen vormen de hoger opgetrokken middentravee met natuurstenen trapezoïdale erker en de overhoekse pseudo-colonetten op de bovenste bouwlaag. Ritme voorts bepaald door de rechthoekige vensters in geprofileerde korfboogomlijsting, voorzien van hoek- en negblokken en aan weerszijde van de erker voorzien van sierlijke ijzeren balkonleuningen.

Markante begane grond gevormd door de als korfboogvormige arcade uitgewerkte winkelpui met dieper liggende centrale winkeldeur tussen afgeronde uitstalramen, geflankeerd door twee grote vitrines boven keldergaten; uiterst links en rechts hiervan en gevat in een geprofileerde dito omlijsting, respectievelijk een koetspoort onder driedelig bovenlicht en een brede deur onder tweedelig bovenlicht, als toegang tot de wooneenheid op de verdiepingen en tot het voormalige drukkersatelier.

De vormgeving van de getrapte geveltop met topstukken en de decoratieve uitwerking en motieven, zoals onder meer de detaillering van de erker, het ijzerwerk in deuren en balkons en de windborden van de pittoreske dakkapellen, de sierankers en de decoratie met colonnetten van de korfboogarcade, dagkanten van deur en poort en als gevelgeleding zijn duidelijk geïnspireerd op de gotische stijl. De talrijke opschriften verwijzen naar de oorspronkelijke functie en benaming van het pand: boven de koetspoort "EX IMO DIRUERUNT 1914", boven de deur "RESTAURATA 1921", in een gevelsteen met leliemotief "HIC EST UBI VIXIT/ CH. UYST.PRUYST/ QUI EX VIEUX CASTOR/ APPELABATUR ET QUI PRIMUS/ IUVENTES EXPLORATORES/ LOVANIENSES CONSOCIATIONE/ LONGREGAVIT" en op de borstwering van de erker "PER DOCTOS AUTEM/ ADHUC EFFLORESCAM".

Bakstenen achtergevel met verspringend gevelvlak en zes traveeën met naar boven toe verjongende vensters. Gelijkvloerse verdieping met pseudo-korfboogvensters met kalf in blauwe hardsteen en brandglas boven de deur; tweede bouwlaag met rechthoekige vensters en deurvensters, voor een balkon met decoratieve smeedijzeren balustrade; en derde bouwlaag met steekboogvensters.

Interieur. Op I-profielen gewelfde kelder, waarin oorspronkelijk onder andere de keuken gehuisvest was. Hoge gelijkvloerse verdieping met in de winkelruimte een omlopende galerij - voorzien van een decoratieve, gietijzeren balustrade – waarachter een ruime hall met eikenhouten staatsietrap, het bordes leidend naar twee kleine bibliotheken voor kostbare werken of reserve. Bovenbouw geheel als woning bestemd met op de eerste verdieping een dubbel, bijna gevelbreed salon aan de straatzijde. Gelijkvloerse verdieping met visgraatparket. Pitch pine plankenvloer en deuren met imitatie-eik beschildering; art-deco-getint koperen sluitwerk op de eerste verdieping.

Achterliggend voormalig drukkersatelier, met hoofdgevel aan de Lakenweversstraat. Twee bouwlagen en drie traveeën onder plat dak. Functionele architectuur met bak- en natuurstenen gevel in eclectische stijl. Afgeschuinde hardstenen plint, korfboogdeur en -vensters in afgeschuinde omlijsting met hoekstenen en voorzien van afzaten die doortrokken zijn op de bovenverdieping, en markante gekanteelde gevelbekroning met dekstenen van arduin. Het originele schrijnwerk met metalen roedeverdeling bleef enkel bewaard het verdiepingvenster, uiterst links in de achtergevel.

Interieur. Smalle gietijzeren zuilen op de gelijkvloerse verdieping.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79811 (bouwvergunning 27.01.1922).