Woon- handelshuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woon- handelshuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woon- en handelshuis

Beschrijving

Rijhuis van drie bouwlagen en twee traveeën onder pseudo-mansardedak (leien) dat in 1920 in wederopbouwstijl opgetrokken werd als banketbakkerswinkel naar ontwerp van architect (O. of A.?) Devos.

Op de Franse Lodewijkstijlen geïnspireerde lijstgevel waarvan de bovenbouw volledig bekleed is met een parement van Euvillesteen en de begane grond met blauwe hardsteen, beide nadrukkelijk van elkaar gescheiden door de gevelbrede, als balkonplaat fungerende puilijst.

Bovenverdiepingen geritmeerd door de gevelhoge ingediepte hoekpilasters, waarbinnen driedelige bow-windows onder omlijste rondbogige deurvensters met gebogen balkonleuningen, het geheel bekroond door een klassiek hoofdgestel. Tussen twee oeils-de-boeuf prijkt een stijlvol tweeledig dakvenster onder gebogen fronton.

Benedenbouw ingedeeld door pilasters met Franse voegen, met links een aparte ingang naar de wooneenheden. Markante, gaaf bewaarde winkelpui met verdiepte middeningang tussen afgeronde tweedelige vitrines op geprofileerde sokkel, onder een bekronende doorlopende beglazing; het geheel met fijne al dan niet getoogde roedeverdelingen en bijkomend geometrisch patroon voor winkel- en privé-deur.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 76204-83061 (bouwvergunning 09.01.1920).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie