erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
72539
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72539

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In 1912 naar ontwerp van A. Devos gebouwde burgerwoning met een traditionele lijstgevel van twee bouwlagen en twee traveeën, gekenmerkt door een hoge hardstenen plint, een rechthoekige deur in hardstenen omlijsting met hoefijzerboogvormig bovenlicht, spiegelboogvensters in de tweede bouwlaag met een pseudo-Frans balkon in zandsteen en een breed, buikig balkon in smeedijzer, en rondboogvensters in de bovenste bouwlaag met ontlastingsbogen in rode en witte baksteen en rechts uitgewerkt als tweelicht. Een fries van tegeltjes met gestileerd bloemmotief en een kroonlijst op voluutconsoles beëindigen het gevelvlak. Origineel schrijnwerk. In 1967 gewijzigde onderbouw.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 73577 (bouwvergunning 22.02.1912).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72539 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.