erfgoedobject

Architectenwoning Vanden Eynde

bouwkundig element
ID
72535
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72535

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eigen woning van architect Alfons Vanden Eynde, in 1911 opgetrokken en opgevat als een enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen met souterrain. De eerder traditionele lijstgevel met trapeziumvormige erker en fraaie kroonlijst wordt getypeerd door det art-nouveau-/art-deco-vormgeving van het hoefijzerboogvormig souterrainvenster in de hoge, hardstenen plint, het schrijnwerk van de deur, ontlastingsbogen in wit en turkoois geglazuurde baksteen en verdiepte spiegels met geglazuurde tegels waarop voorstellingen van een haan en een zwaan (deurtravee), en een zeelandschap met vrouwenportret in een medaillon.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 73082 (bouwvergunning 21.08.1911).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Architectenwoning Vanden Eynde [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72535 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.