erfgoedobject

Ensemble van burgerhuizen

bouwkundig element
ID
72532
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72532

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gaaf bewaard ensemble van burgerhuizen, in 1913 opgetrokken volgens de plannen van C. Goemans en opgevat als een geheel van enkelhuizen met traditionele lijstgevels, voorzien van een hardstenen plint en een rijk uitgewerkte houten kroonlijst. Typerend is het decoratieve spel van lijnen en ontlastingsbogen in witte baksteen, evenals de eigentijdse vormgeving van muuropeningen (hoefijzerboogvormig in nummer 10), schrijnwerk met al dan niet gebogen roedeverdeling, erkers (overhoeks in nummer 10, rechthoekig in nummer 14 en trapeziumvormig in nummer 18) en balustrades (nummers 10, 12 en 16). Met uitzondering van het balkonvenster in nummer 12, bleef overal het originele schrijnwerk bewaard. Recente dakkapellen in nummer 10 en 12.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 74909 (bouwvergergunning 17.07.1913).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ensemble van burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72532 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.