Neogotisch geheel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neogotisch geheel

Beschrijving

Neogotisch geheel dat in 1897 als eerste privéwoning van de hand van J.F. Piscador gebouwd werd in opdracht van J.B. Devester, aannemer, die al eerder met Piscador samenwerkte aan de kapel van het Leo-XIII-seminarie (Tiensestraat nummer 98).

Ensemble van één ruime en drie kleinere rijwoningen van twee bouwlagen onder een leien mansardedak, gekenmerkt door een hardstenen plint, steekboogvormige deuren en vensters, getrapte dakvensters en een sobere decoratie van banden in gesinterde baksteen en friezen met gele, zwarte en bruin geglazuurde baksteen in kruisverband.

Nummer 104. Burgerwoning met een overkragende bovenbouw van drie traveeën, die opgevangen wordt door drie gedrukte spitsbogen op consoles en bekroond is door een trapgevel op schouderstukken waarin een licht verzonken spitsboogvormig muurvlak. De oorspronkelijke koetspoort in de linkertravee werd reeds in 1912 vervangen door een venster.

Nummers 108-110. Deurtraveeën met blind venster en uitlopend op een getrapt dakvenster met schouderstukken.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 59584 (bouwvergunning 10.06.1897).
  • JUVEYNS L., J.F. Piscador. Een controversieel Leuvens neogotieker. Een bijdrage tot het Bouwkundig erfgoed van Brabant, Leuven, 1998, p. 11-12.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie