erfgoedobject

Burgerwoning

bouwkundig element
ID
72505
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72505

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerwoning van drie bouwlagen onder een pannen zadeldak naar een ontwerp van architect Emiel Vanderheyden uit 1933.

De regelmatige gevelcompositie met grote vensteropeningen verhult een boeiend grondplan waarbinnen moderne functies het traditionele ruimtelijke schema aanvullen. De gevelvlakken uit bruingele baksteen in Noords verband gemetseld met ver terugliggende lint- en stootvoegen, onderbroken door gevelbrede cordons uit similibepleistering en rollagen, evenals de driezijdige samengestelde erkeruitbouw beëindigd in een balkon met bakstenen balustrade voorzien van uitsparingen, verlenen de gevel een massief en plastisch karakter. De terugliggende inkompartij heeft een luifel in beton ondersteund door twee bakstenen pilasters. Origineel houten schrijnwerk in de venster- en deuropeningen, gevuld met gekleurd glas in lood op de begane grond, en ook originele kroonlijst op geschakelde klossen versierd met ruitmotief.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 92571 (bouwvergunning 23.03.1933).
  • AMELYNCK J., De moderne woning in Groot-Leuven van 1928 tot 1940. Een aanzet tot inventarisatie en analyse, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, 1988, p. 191.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72505 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.