erfgoedobject

Modernistische stadswoning

bouwkundig element
ID
72487
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72487

Juridische gevolgen

Beschrijving

Klein modernistisch rijhuis, opgetrokken in 1935, naar plannen van architect Jules Verdoenck, bestaande uit twee bouwlagen en twee traveeën onder een pannen zadeldak met houten kroonlijst. Gevelparement uit groengele baksteen met verdiepte lintvoeg op hardstenen plint, deels verheven met natuurstenen lekdrempels en kunststenen lateien. De traditionele gevelopstand met smalle deurtravee en brede venstertravee wordt verlevendigd door schuin verdiepte tweedelige vensterpartijen met een decoratieve houten tussenstijl en horizontale roedeverdeling in de bovenlichten. In de deurtravee wordt de inkompartij geaccentueerd door een omlijsting in bruinceramische tegels en bekroond door een trapsgewijs verdiept boogvenster met smeedwerk reling. Een verticaal strookvenster in de houten deur verlicht de inkomhal.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 95490 (bouwvergunning 07.06.1935).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Modernistische stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72487 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.