Bel-etagewoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bel-etagewoning

Beschrijving

Bel-etagewoning uit 1938 volgens de plannen van architect Georges Decock, met een lijstgevel van drie bouwlagen en twee traveeën onder een pannen zadeldak, opgebouwd uit platte rode baksteen. De smalle deurtravee en brede venstertravee zijn van elkaar gescheiden door een bakstenen pijler die de gevelaflijning, bestaande uit een kunststenen deksteen, doorbreekt. In de tweede en derde bouwlaag telkens een doorlopend balkon met bakstenen borstwering, en metalen buisreling, dat deels gesloten en in de deurtravee afgerond uitgevoerd is. De doorlopende kunststenen lateien en hardstenen lekdrempels en de gebroken kunststenen luifel en deklijst boven de derde bouwlaag versterken het horizontaliserend karakter van de gevelopstand. De grote rechthoekige deur- vensteropeningen zijn gevuld met sober houten schrijnwerk, dat in de garagepoort en de verdiepte inkomportiek op de begane grond werd vernieuwd.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 98937 (bouwvergunning 31.05.1938).
  • AMELYNCK J., De moderne woning in Groot-Leuven van 1928 tot 1940. Een aanzet tot inventarisatie en analyse, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, 1988, p. 58, 188.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie