Modernistische burgerwoning

Beschrijving

Naar de plannen van architect Georges Sterckx in 1936 opgetrokken modernistische burgerwoning met een lijstgevel van drie bouwlagen opgebouwd uit platte gele bakstenen op een plint uit blauwe hardsteen en onder een pannen zadeldak, waarin een gevelbrede dakerker, en afgelijnd door een ver uitspringende kroonlijst. De verheven bovenbouw met afgeronde hoeken bevat een getrapt verdiepte vensterpartij met in elke bouwlaag drie vensters tussen een doorlopende hardstenen lekdrempel en bakstenen rollaag, en gescheiden door halfronde zuiltjes in donkergrijze kunststeen, bovenaan versierd met een vergulde mozaïekboord. De decoratieve metselverbanden worden nog geaccentueerd door donkere schuin verdiepte langsvoegen zowel in het gevelvlak als in de lateien van deur- en vensteropeningen. Behalve de inkomdeur met diefijzer werd alle schrijnwerk evenals de kroonlijst vernieuwd.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 97040 (bouwvergunning 05.08.1936).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie