Dorpmolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpmolen

• is aangeduid als beschermd monument Watermolen Dorpermolen

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Watermolen Dorpermolen met omgeving

Beschrijving

Voormalige watergraanmolen op de Abeek, voor het eerst vermeld in 1757. De oorspronkelijke volumes, zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845), omvatten een L-vormig molenhuis ten noorden, dienstgebouw of molenaarswoning aan de zuidzijde van de straat, en een klein gebouw, mogelijk het bakhuis ten oosten, aan de overzijde van de beek. De L-vormige kern bleef behouden in het huidige gebouw, doch de ordonnantie werd grondig gewijzigd voor de huidige horecafunctie. Tegen de rechter zijgevel het houten molenrad met metalen schoepen, van het onderslagtype. Betonnen en houten sluiswerk.

• CUPPENS H. & SMET W., Limburgse watermolens. Molens op de Aabeek-Bosbeek en Itterbeek, Sint-Niklaas, 1980.
  • VAN DOORSLAER B., Met de stroom mee of tegen de wind in ? Molens in Limburg, Borgloon, 1996, p. 42.