erfgoedobject

Oorlogsmonument

bouwkundig element
ID
72452
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72452

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Oorlogsmonument voor de gesneuvelden van Meeuwen van de beide wereldoorlogen gelegen ten noordoosten van de kerk op de as van twee kruisende dreven met coniferen.

Het centrale monument werd opgericht tijdens het interbellum, maar na de Tweede Wereldoorlog werd het uitgebreid met de namen van de slachtoffers uit deze oorlog. Het is een sober blauw hardstenen monument in de vorm van een conische zuil. Op de voorzijde "1914 – 1918 Meeuwen aan zijne gesneuvelden" en in de krans "AVV/VVK", onderaan "Die t leven liet het leven ziet/ de dappren sterven niet". Verder nog een leeuw met het wapenschild van Meeuwen en een kruis. Op de drie andere zijden staan de namen van gesneuvelden. Het monument is gesigneerd met: "Jenet Bree".

Voor het monument ligt er een recente plaat met de namen van de gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog voor Meeuwen-Gruitrode. Links daarvan blauw hardstenen gedenksteen voor de politiek gevangene uit de Tweede Wereldoorlog, Mathijs Meevers (1899-1944). Deze plaat is gesigneerd door "Braux Bree" en de Christusfiguur met "Hautfenne Brux". Rechts blauw hardstenen gedenksteen 'In memoriam Jan Melsen (1922-1944), gesneuveld te Meeuwen', gesigneerd "Miqhotte".


Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsmonument [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72452 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.