Burger- en winkelhuis in art-nouveaustijl

Beschrijving

Geheel van een burger- en winkelhuis in art-nouveaustijl, volgens de bouwaanvraag uit 1905 opgetrokken in opdracht van juffrouw J. Wouters. De handtekening van de architect of aannemer is niet geïdentificeerd.

Met een gevelbreedte van twee traveeën omvatten de rijwoningen drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevels hebben een parement uit ivoorkleurige Silezische brikken in kruisverband, geaccentueerd door grijze baksteen voor speklagen, imposten en waterlijsten. Blauwe hardsteen is gebruikt voor de geprofileerde plint, puilijst, lekdrempels, balkons, kraag- en boogaanzetstenen, en witte natuursteen voor de balustraden. Met uitzondering van de pui zijn beide gevels identiek. De houten winkelpui met zijportaal op nummer 56, heeft bewerkte pilasters met een opvallend topstuk, een entablement met kroonlijst en een bovenlicht met bewerkte zwikken. Op nummer 58 hebben de inkomdeur en het benedenvenster een ijzeren latei met rozetten op kraagstenen. De eerste verdieping wordt geopend door rondboogvensters met een booglijst op imposten, een gebogen lekdrempel met spuwer en een balustrade. De tweede verdieping onderscheidt zich door een hoefijzerbogig drielicht met een booglijst op zweepslagmotiefjes, een gebogen balkon met borstwering in de middenas, tussen lekdrempels met spuwer. De oorspronkelijke houten kroonlijst op modillons is vernieuwd in nummer 56 en verwijderd in nummer 58. Volgens de bouwplannen werd nummer 56 bekroond door een publicitaire attiek met opschrift “IN DE PAUW”. Nummer 58 heeft een blinde attiek met casementen. Het houten schrijnwerk van de versters en inkomdeur met siersmeedwerk en typisch roeden in het bovenlicht is bewaard.

De plattegrond van nummer 58 beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen bestaat de begane grond uit een suite van salon en eetkamer met de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. De bovenverdiepingen omvatten elk twee kamers, met boven de keuken een extra kamer en ‘cabinet de toilette’. In nummer 56 beslaan de winkel en een achterkamer de begane grond, met de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. De eerste verdieping vormt een huurkwartier van twee kamers, met de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. De tweede verdieping omvat een voorkamer en zolder.