Rooiermolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rooiermolen

Beschrijving

Voormalige watermolen op de Itter, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) als Moulin de Groot Roy. Langgestrekt, bakstenen gebouw uit midden 19de eeuw, met in de drie linkertraveeën het molenhuis, in de vier rechtertraveeën het woonhuis. Bakstenen gebouw van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerde plint. Baksteenfries onder de dakrand. Smeedijzeren muurankers met krullen. Getoogde en beluikte benedenvensters in een gecementeerde omlijsting; de benedenvensters van het molenhuis werden verbouwd; de zoldervensters van het woonhuis werden gewijzigd; halfronde zoldervensters in het molenhuis. Boven de woonhuisdeur een mergelstenen gevelsteen; aangezien het erf niet toegankelijk was kon hij niet gelezen worden. Linkerzijgevel met aandak en vlechtingen; hier bevond zich het thans verdwenen molenrad van het onderslagtype; het betonnen sluiswerk bleef bewaard. Recente dienstgebouwen.