Pastorie van de Sint-Harlindis en Relindisparochie

Beschrijving

Voormalige pastorie, gelegen achter de kerk. Ze werd gebouwd in 1905, de oude pastorie werd toen verkocht; deze dateerde waarschijnlijk uit het eerste kwart van de 18de eeuw.

Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Bakstenen gebouw op hardstenen plint; verhoogde begane grond. De rechter travee is een risaliet onder puntgevel en haaks zadeldak. De lijstgevel heeft een dropmotief onder de kroonlijst. Decoratie in de vorm van banden van gele baksteen. Rechthoekige vensters onder metalen I-balk; getoogde ontlastingsbogen met hardstenen aanzetstenen en sluitsteen. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting met negblokken; hardstenen tussendorpel; ontlastingsboog zoals de vensters. Sobere achtergevel met getoogde muuropeningen en aanbouwsels.

• BUSSELS P.L., Ellikom als parochie, in Ellikomkommertjes, 2, 1971, p. 123-127.
  • GRAUWELS J., De aartsdiakonale visitaties van het dekenaat Maaseik (1646-1726), in Het Oude Land van Loon, 38, 1983, p. 74-78.

Tegen de oostgevel van de pastorie staat een Lourdesgrot.