Instituut voor Farmaceutische Wetenschappen

Beschrijving

Opgetrokken tussen 1931 en 1934 naar ontwerp van kanunnik Jan Janssen (1873-1932). Functionele architectuur die getuigt van een origineel volumespel en een typologische en stilistische identiteit, en die opvalt door contrasterend materiaalgebruik (rode baksteen en witte natuursteen) en eclectische ornamentkeuze.

Langgerekt, vrijstaand gebouw, dat haaks op de straat werd ingeplant en bestaat uit een vier bouwlagen hoog kubusvormig volume aan de straatkant, een daarop aansluitende, langgerekte vleugel van twee bouwlagen (laboratoria), en een auditoriumvolume dat aanvankelijk slechts uit één enkele bouwlaag bestond, maar verhoogd werd in 1955 (architect F. Delang).

De eenvoudige straatgevel verwijst naar de traditionele stijl en wordt gekenmerkt door een licht verzonken middenrisaliet van drie traveeën met een monumentale korfboogdeur tussen smalle vensters, een hoge hardstenen plint met souterrainvensters, speklagen, hoekkettingen, rechthoekige vensters in negblokomlijsting, steigergaten, en een borstwering met pseudo-balusters aan de dakrand. Een korfboogpoort met houten poortvleugels en negblokomlijsting links van de straatgevel leidt naar de langgerekte vleugel, gekenmerkt door een vijf traveeën breed avant-corps met kruisvensters, hoektorentjes en een opengewerkte borstwering op de dakrand, geflankeerd door gevelvlakken van negen traveeën met zeven overhoekse, halfronde en driezijdige loggia's onder leien dakjes, die op de begane grond deels opengewerkt zijn tot portieken. Boven de steigergaten sluit een gekanteelde dakrand het gevelvlak af.

Het verhoogde auditoriumvolume, eveneens voorzien van kruisvensters, wordt verticaal geleed door bakstenen pilasters en werd door materiaalgebruik en detaillering geïntegreerd in het volume.

Latere uitbreidingen volgens de plannen van architect Frans Delang zijn onder meer de serres en dierenlokalen (1965) en een sanitair paviljoen (1967).

Interieur

Interessant interieur met in het kubusvormige straatvolume: zwart-witte cementtegelvloeren, zandstenen muurwerk met geprononceerde voegen, korfboogvormige deuropeningen met houten paneeldeuren, houten trap en dito toonkasten. Verder in de laboratoriumvleugels authentiek houten kastmeubilair en keramische laboratoriumtafels, divers binnenschrijnwerk en kleurrijke cementtegelvloeren.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 91515 (bouwvergunning 18.05.1931), dossier 112375 (bouwvergunning 17.08.1955), dossier 119534/6163 (bouwvergunning 30.09.1965), dossier 120654/6543 (bouwvergunning 03.08.1967), dossier 126666 (bouwvergunning 02.06.1978).
  • ORLENT M., Neogotische kerkbouw in Noord-Limburg. Samenwerking tussen bouwmeester Hyacinth Martens (1847-1919) en architect Vincent Lenertz (1864-1914), in Monumenten en Landschappen, nummer 18/1, januari-februari 1999, Brugge, 1999, pp. 19-69.
  • SMEYERS A., Leuven vroeger en nu, Leuven, 1948, p. 88<./li>
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven Weleer 5 Naar de Biest en tot aan de Westhelling : Brusselse straat, Kapucijnenvoer, Fonteinstraat, ..., Leuven, 1989, p. 70.
  • UYTTERHOEVEN R., Neogotiek in Leuven, Leuven, 1997, p. 53-54.
  • De Universiteit te Leuven, 1425-1985, Leuven, 1988, p. 286-291.