Straatwand met modernistische burgerwoningen

Beschrijving

Uniforme straatwand met een reeks van vijf modernistische burgerwoningen, allen opgetrokken naar plannen van architect Georges Sterckx (nummer 89, 1936, nummers 91-97, 1938) en opgesteld in spiegelbeeldschema maar met alternerende details. Vlakke lijstgevels van twee traveeën en drie bouwlagen in platte gele tot oranjegele baksteen, in halfsteens verband, onder een plat dak afgelijnd door een dakrand van zwarte ceramische pannen; telkens met een smalle, hoger oprijzende, als risaliet uitgewerkte deurtravee met verticale rechthoekige strookvensters met metalen balustrades (nummers 89, 93, 95) of oculi (nummer 97), en een brede venstertravee met grote rechthoekige openingen. De vensteromlijstingen en decoratieve panelen in zwartceramische tegels en de deur- en poortomlijstingen op de begane grond in hardsteen zorgen voor sterke kleurcontrasten. Het nummer 91 heeft in de brede deurtravee met dubbele toegangsdeur een sterk verheven dubbelhoge erkeruitbouw op rechthoekig grondplan. Het houten schrijnwerk van de vensteropeningen werd overal vernieuwd, het schrijn- en smeedwerk van de deur- en vierdelige poortopeningen alterneert volgens het spiegelbeeldschema.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 97233 (bouwvergunning 07.10.1936), dossier 99335 (bouwvergunning 16.09.1938).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie