Geheel van burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Geheel van burgerhuizen

Beschrijving

Geheel van rijhuizen die tussen 1900 en 1904 gebouwd werden naar ontwerp van architecten G. Decock (nummers 5-11), Th. Vandormael (nummer 13), A. Stevens (nummers 17, 23) en B. Vandewouwer (nummers 19, 21). Enkelhuizen van doorgaans drie bouwlagen met souterrain en twee traveeën onder een pannen zadeldak.

In oorsprong hadden alle lijstgevels gietijzeren balustrades voor de balkons en ver uitkragende kroonlijsten op voluutconsoles, met een minimale decoratie van gesinterde (nummers 5-9) of geglazuurde (nummers 15, 19, 21, 23) baksteen naast eclectisch uitgewerkte gevels, verrijkt met art-nouveau-motieven in glas in lood (nummer 17), op consoles en geglazuurde tegels (nummer 11), decoratieve banden met bossagewerk en diamantkoppen (nummer 13) en art deco-getint glas in lood boven de deur (nummer 19). Heden veelal studentenwoningen en tot garage omgebouwd entresol (nummers 5, 21, 23)

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie