erfgoedobject

Burgerwoning

bouwkundig element
ID
72379
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72379

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerwoning, in 1931 in navolging van de Amsterdamse School gebouwd en opgevat als enkelhuis van drie bouwlagen onder een zadeldak. De bakstenen lijstgevel met arduinen plint, dito deuromlijsting en ver uitkragende kroonlijst, wordt getypeerd door het decoratieve metselwerk van horizontale banden, tanden en verhoogde vlakken, en door de trapeziumvormige bovenlichten van deur en pseudo-drielichtvensters in de bovenste bouwlaag. Het origineel schrijnwerk met fijne roedeverdeling in de bovenlichten bleef volledig bewaard. In 1960 toegevoegde dakkapel.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 91962 (bouwvergunning 28.12.1931); dossier 115728 (bouwvergunning 05.05.1960).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72379 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.