Sint-Donatuskerk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Donatuskerk

Beschrijving

Voormalige parochiekerk van Dorne, thans Openbare Bibliotheek. Het huidige gebouw is een rechthoekig zaalkerkje van 1923, naar ontwerp van architect K. Gessler (Maaseik). Het verving de bakstenen kapel uit de 17de eeuw die zich nog steeds in de Nielerstraat bevindt.

De huidige kerk telde oorspronkelijk vijf traveeën; in 1936 (datering door middel van muurankers) werd aan de zuidwestzijde één travee bijgebouwd. Bakstenen gebouw onder zadeldak (kunstleien), afgewolfd aan het koor; klokkenruitertje op de recentere zuidwesttravee. Gecementeerde plint. Rondboogvensters tussen steunberen van twee versnijdingen.

Het oorspronkelijke portaal bevond zich in de zuidzijde; in 1936 werd een uitspringend portaal in de vijfde travee van de noordoostgevel aangebracht.

Bepleisterd interieur met gedrukt tongewelf, oorspronkelijk voorzien van neogotische muurschilderingen.

Mobilair: beeld van Christus aan het kruis, Maasland (1540?). Communiebank (eerste helft 18de eeuw). Romaanse doopvont, hardsteen (midden 13de eeuw). Grafsteen van Dionysius van Oeteren († 1623), oud-burgemeester van Luik.

• S.N., Laat-gotische beeldsnijkunst uit Limburg en Grensland, Sint-Truiden, 1990, nr.374.
  • DELBROEK J. - HILVEN M., Opoeteren door de jaren heen ... waarin afbeeldingen van Opoeteren en Dorne, (1978), 47, 48, 84, 85.
  • GERITS J., Gids voor Vlaanderen, , Antwerpen, 1985, p. 669.
  • WEVERS J., Uit de penneveer, (Utersjank, 5, (1), 1988, p. 27-30).