Putshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Putshoeve

Beschrijving

Langgestrekte hoeve met oude kern mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845). Ordonnantie: stal-dwarsschuur-stal-woonhuis.

Witgeschilderde bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Het oorspronkelijke volume werd gewijzigd: het linker gedeelte was een vakwerkgebouw met zijgevel van Maaskeien, voorzien van een bakstenen aandak met vlechtingen; het geheel werd tot de huidige hoogte verhoogd. De oude kern is zichtbaar in de linker zijgevel met muur van Maaskeien, en de muurpanden van Maaskeien in het woonhuis; in het dienstgedeelte bleef een gebintstijl van het ankerbalkgebint bewaard. Smeedijzeren muurankers, sommige met krullen.

Het woonhuis is een enkelhuis van drie traveeën Aangepaste muuropeningen. De stalpoort werd aangepast. Schuurpoort onder houten latei.

Aanbouwsel onder doorlopend schild tegen de achtergevel.