Pastorie van de Sint-Dionysiusparochie

Beschrijving

Pastorie, gebouwd in 1872 in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect F.M. Stappers (Hasselt). Alleenstaand breedhuis (nok loodrecht op straat) van het dubbelhuistype, vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien).

Bakstenen gebouw met lijstgevel op een hardstenen plint. Vlakke bakstenen hoekpilasters en middenrisaliet; lisenen in de zijgevels. Muizentandfries onder de kroonlijst en de tweede bouwlaag. Gecementeerde gevelsteen in het risaliet, thans zonder opschrift. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempels. Getoogde deur in een rechthoekige hardstenen omlijsting. Identieke achtergevel.

Het gebouw is van de straat afgesloten door een muur en een ijzeren hek. Twee dienstgebouwen in dezelfde stijl, van elk één bouwlaag onder zadeldak (kunstleien en golfplaten). Dropmotief onder de dakrand. Zijgevels met aandak, vlechtingen en topstuk. Getoogde muuropeningen.

• Archief Afdeling Monumenten en Landschappen - Brussel, Plannenfonds Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Provincie Limburg, Opoeteren.
  • DELBROEK J. & HILVEN M., Opoeteren door de jaren heen ... waarin afbeeldingen van Opoeteren en Dorne, (1978), nr. 22-24.