Burgerhuis Het Helmisse

Beschrijving

Op deze plaats vóór de kerk bevond zich reeds vroeg een gebouw, aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845).

Het huidige gebouw dateert uit het derde kwart van de 19de eeuw. Alleenstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw op een hardstenen plint. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempels. Getoogde deur in een rechthoekige, hardstenen omlijsting. Rechts de voormalige schuur of poortgebouw; het volume is gewijzigd, de korfboogpoort is verbouwd tot venster. Recent aanbouwsel tegen de achtergevel.

• DELBROEK J. & HILVEN M., Opoeteren door de jaren heen ... waarin afbeeldingen van Opoeteren en Dorne, (1978), nr. 12.