erfgoedobject

Tweeledige hoeve van 1835

bouwkundig element
ID
72332
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72332

Juridische gevolgen

Beschrijving

Tweeledige hoeve van 1835, met woonhuis in laatclassicistische stijl, behorend tot het gehucht Geisteren.

Twee parallelle gebouwen nok loodrecht op straat, ten noorden van erf het woonhuis met de dwarsschuur, ten zuiden de stal, die aan de straatzijde voorzien is van een ingebouwde kapel. Als dusdanig, zonder de kapel, staat de hoeve reeds aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845).

De noordvleugel is een gecementeerd bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (golfplaten). Smeedijzeren muurankers met krullen.

Het woonhuis is een enkelhuis van vier traveeën. Rechthoekige vensters in kalkstenen omlijsting, voorheen beluikt (duimen). Rechthoekige deur in gecementeerde omlijsting. Gecementeerde, lage staldeur. Korfboogpoort. De achtergevel werd gewijzigd in de tweede helft van de 19de eeuw: vlakke bakstenen pilasters, dropmotief onder de dakrand, gewijzigde muuropeningen. De zijgevel aan straatzijde heeft getoogde en rechthoekige muuropeningen, waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19de eeuw, voorheen beluikt; in de geveltop een gesmeed ijzeren muuranker met jaartal 1835. Rechter zijgevel met aandak, vlechtingen, top- en schouderstukken.

De stal is een versteende vakwerkbouw met resten van het ankerbalkgebint. Eén bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechter zijgevel met aandak en vlechtingen. Sterk vervallen kapel, ingebouwd aan straatzijde; gecementeerde voorgevel met aandak, voorzien van een gecementeerd rondboogportaal.

Interieur: resten van de oorspronkelijke neogotische beschildering. Het erf is aan straatzijde afgesloten door een lage muur met twee bakstenen pijlers. Achter aan het erf een nieuw woonhuis.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tweeledige hoeve van 1835 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72332 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.