Jongensschool met directeurswoning

Beschrijving

Jongensschool met directeurswoning, gebouwd in 1925 naar ontwerp van architect K. Gessler (Maaseik).

Het schoolgebouw is een langgestrekt gebouw van elf traveeën en één bouwlaag onder schilddak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw met gecementeerde partijen; breukstenen plint. Groot risaliet in de middentravee met vijfzijdige erker; aan weerszijde kleinere risalieten waarbinnen de portalen; de risalieten zijn alle drie onder wolfsdak. De vensters zijn drieledig: een groot korfboogvenster, geflankeerd door twee rondboogvensters; rechthoekige vensters in de erker. Rondboogdeuren in geprofileerde omlijsting. Gevelsteen met opschrift: DEZE SCHOOL/ WERD OPGERICHT/ VOOR HET WELZIJN/ VAN AL ONZE/ JONGENS/ IN HET JAAR/ 1925.

De directeurswoning is een alleenstaand diephuis van het dubbelhuistype. Drie traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw met gecementeerde geveltop. Rechthoekige vensters. Rondboogdeur in een geprofileerde omlijsting .

• CUPPENS J., Drie eeuwen vrij lager onderwijs te Neeroeteren, Neeroeteren, 1975.