erfgoedobject

Herenhuis met dienstgebouwen

bouwkundig element
ID
72314
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72314

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis met dienstgebouwen, in een U-vormig geheel. De vestiging is oud: reeds op de Ferrariskaart (1771-77) staat hier een gebouw aangeduid. De huidige gebouwen dateren echter uit de eerste helft van de 19de eeuw, zoals aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845).

Het woonhuis is een breedhuis van het dubbelhuistype in laatclassicistische stijl, met cementering uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Vijf traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak (kunstleien).

Bakstenen gebouw met witgeschilderde en gecementeerde lijstgevel op een hardstenen plint; sterk verhoogde begane grond. Gecementeerd decoratie. Rechthoekige vensters in een hardstenen omlijsting met geprofileerde lekdrempel; voorheen beluikt. Rechthoekig balkon met smeedijzeren borstweringop de bel-etage. Rechthoekige deur in hardstenen omlijsting op neuten; houtwerk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; smeedijzeren traliewerk met initialen J P.

Rechts aansluitend, het L-vormig dienstgebouw aan een kleine binnenplaats, van de straat afgesloten door een ijzeren hek tussen hardstenen pijlers. Bakstenen gebouwen van drie + twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien). Witgeschilderde baksteen op gecementeerde plint. Getoogde muuropeningen.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis met dienstgebouwen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72314 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.