Parochiekerk Sint-Catharina met kerkhof

Beschrijving

Van de oorspronkelijke, neoclassicistische kerk uit de eerste helft van de 19de eeuw rest alleen de toren. De huidige, neoromaanse kruisbasilica werd in 1900 gebouwd naar ontwerp van architect H. Martens.

De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van vier traveeën, de voorgevel geflankeerd door de toren, links, en een kapel, rechts; transept van een travee, koor van een rechte travee met vlakke sluiting en absidiale zijkoren.

Bakstenen toren van drie geledingen, gescheiden door mergelstenen waterlijsten, onder ingesnoerde naaldspits (leien); elke gevel bekroond met een driehoekig fronton. Oorspronkelijk portaal, thans gedicht, in de voorgevel: rechthoekig in een geprofileerde, hardstenen omlijsting bekroond door een driehoekig fronton. Hardstenen oculus in de tweede geleding, en rondboogvormig galmgat in elke zijde van de derde geleding, tussen baksteenpilasters, en afgewerkt met een hardstenen boog. Bakstenen schip en koor onder zadel- en lessenaarsdaken (leien). Neoromaans rondboogportaal in een hardstenen omlijsting in de voorgevel. Rondboogvensters in een omlijsting van zachte, gele natuursteen.

Bepleisterd interieur. Van de oorspronkelijke beschildering bleven slechts resten bewaard. Rondboogvormige scheibogen op zuilen met bladkapiteel. Overdekking door middel van een vlakke, houten zoldering boven de middenbeuk met beschilderde moer- en kinderbalken, een zadeldakvormig gebint met trekbalk boven de zijbeuken. Kruisribgewelf boven het koor en halve koepel boven de zijkoren, beide van zachte, gele natuursteen.

Mobilair: beeld van Sint-Barbara, gepolychromeerd hout (eind 16de eeuw); beeld van Christus aan het kruis, hout (eerste helft 19de eeuw); Calvarie, gepolychromeerd hout (begin 20ste eeuw ?). Hoofdaltaar, neoromaans, witte steen (1902). Voormalige communiebank, thans altaar (vierde kwart 18de eeuw); preekstoel, witte steen (begin 20ste eeuw); twee neogotische biechtstoelen.

• GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Bilzen. Brussel-Sint-Truiden, 1975, pagina's 26-27.
  • PAQUAY J., Oudheidkundige inventaris der kunstvoorwerpen in kerken en openbare gebouwen. Volume, Aflevering VIII, Kanton Bilzen, sine loco, 1932, pagina's 42-44.

Vergroend kerkhof met 20ste-eeuwse graftekens.

Historiek

Het kerkhof is mogelijk ontstaan in 1835 samen met de oprichting van de parochie Mopertingen. De kerk staat afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen uit 1841. Een kerkhof staat niet expliciet aangeduid. Pas tijdens het interbellum staat het kerkhof ingetekend op de Topografische kaart van België.

Beschrijving

Op het vergroende kerkhof ten westen van de kerk bevinden zich graftekens van de jaren 1930 tot heden, aangevuld met één grafteken uit 1910. De traditionele stilistische en materiële evolutie van graftekens is er zichtbaar: classicisme, eclecticisme, art deco, modernisme; stèles, stèle met zerk, kruisen; beton, hout en gietijzer, hardsteen, composietsteen en graniet.

Opmerkelijk zijn de gegroepeerde witgeschilderde betonnen uniforme grafkruisen van de gesneuvelden van beide wereldoorlogen.

• Topografische  kaarten van België, Herziening derde editie, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1939, schaal 1:20.000.