erfgoedobject

Schreyvenkapel

bouwkundig element
ID
72223
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72223

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schreyvenkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Genoemd naar de nabijgelegen hoeve Schreyven, zie nummer 5.

De eerste kapel op deze plaats werd gebouwd in 1845 door T. Renette naar aanleiding van de ziekte van zijn kind; de patroonheilige was Sint-Jan. Circa 1892 wordt door H. Bongers een 15de- of 16de-eeuws Onze-Lieve-Vrouwebeeld in de kapel geplaatst, waarschijnlijk afkomstig van de in 1828 gesloopte kapel van Onze-Lieve-Vrouw in 't Zand. Het beeld wordt in 1895 door brand licht beschadigd en komt in privébezit terecht, en ten slotte in het Begijnhofmuseum te Hasselt. De kapel was ondertussen volledig vervallen.

Ze wordt in 1910 heropgebouwd door T. Kunnen-Renette. Gerestaureerd in 1981. Rechthoekige kapel van één travee onder zadeldak (kunstleien). Bakstenen gebouw, voorzien van een dropmotief onder de dakrand. Rondboogvenster in de linker zijgevel. Rondboogportaal met een geprofileerde booglijst.

  • S.N., Waar men gaat langs onze wegen, ed. Geschied- en Heemkundige Kring-Kinrooi, Nieuwkerken, 1981, p. 76.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schreyvenkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72223 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.