Daalkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Daalkapel

Beschrijving

De kapel is gelegen op de hoek met de Hogerstraat. In de buurt lag de oorspronkelijke kapel van Groot-Beersel, Onze-Lieve-Vrouw in het Zand, die in 1828 verdween.

De huidige kapel, Onze-Lieve-Vrouw Moeder van Smarten werd gebouwd door de gebroeders Vandael in 1929. Bakstenen gebouw van twee traveeën met apsis, onder zadeldak (kunstleien). Klokkenruitertje boven de voorgevel. Decoratie in de vorm van lisenen en rondboogfriezen. Een smal rondboogvenster in elke travee. Rondboogportaal. In het timpaan het opschrift: Geen kind zoo lief/ Geen smart zoo groot/ Als Jezus op zijns Moeders schoot.

Bepleisterd en beschilderd interieur. Tongewelf.

• S.N., Waar men gaat langs onze wegen, ed. Geschied-en Heemkundige Kring-Kinrooi, Nieuwkerken, 1981, p.77.
  • HENKENS P., Geschiedenis van Kessenich, Kessenich, 1979, p. 354-358.