Rubberfabriek Le Gommage Anglais

Beschrijving

Voormalige rubberfabriek "Le Gommage Anglais" (nu gomtex), opgericht in 1928 door Dubrule en Fatus. De fabriek was de eerste rubberfabriek in België. Daarvoor was de Belgische markt afhankelijk van het buitenland.

Gebouwencomplex daterend van circa 1928 bestaande uit woonhuis en fabrieksgebouwen gegroepeerd rondom binnenplaats. Toegang gemarkeerd door twee bakstenen pijlers met ertussen ijzeren hek. Links en rechts muurtje met deur. Links van de poort elektriciteitskabine.

Op de hoek gelegen woonhuis opgetrokken in rode baksteen verfraaid door het gebruik van simili-natuursteen voor muurbanden en fries. Zijgevel zijde binnenplaats gemarkeerd door driezijdige erker.

Aan de straat gelegen werkplaatsen: baksteenbouw van één bouwlaag onder plat dak. Gecementeerde plint. Gevelritmering door spaarnissen doorbroken door rechthoekige vensters onder betonnen latei. Behouden schuiframen. Aflijnende muizentandfries en decoratieve metselverbanden. Ten westen van de binnenplaats (parallel aan de straat), voormalige werkplaats bestaande uit vier beuken onder zaagtanddaken. Links ervan nutsgebouw en schoorsteen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie