Kapel

• is aangeduid als beschermd monument Kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel

Beschrijving

Kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, vermoedelijk opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw. Eerste afbeelding op een mutatieschets van het kadaster in 1978.

Bedehuisje op rechthoekige plattegrond met halfronde apsis onder zadeldak. Puntgevel van rode baksteen op zwartbeschilderde plint, geveltop met ovale nis met Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbeeld. Rondbogige muuropening, gevat tussen pilasters, bovenaan afgelijnd door waterlijst. Bepleisterde boog, voorheen met opschrift "... chapelle de Marie" (zie oude foto van 12/1974). Originele houten deur met tralies, vervangen door houten poortje.

Interieur. Bepleisterde en beschilderde wanden, overwelving door halfrond gewelf. Drie rondbogige geprofileerde nissen met beelden van de Onze-Lieve-Vrouw, beschilderd altaar.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant te Brussel, 207: Mutatieschetsen, Spiere-Helkijn, 1978/2.
  • Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, fotoarchief, foto van 12/1974.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie