Winkelhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis

Beschrijving

In 1906 ontwierp architect Gustave Fierens dit winkelhuis met art-nouveau-winkelpui voor J. Gommers-Baeé, die woonde in de Lange Kievitstraat 107-109.

Het is een burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De klassiek ingedeelde lijstgevel heeft een parement van kleurige bakstenen met getoogde muuropeningen. Hoewel het gevelplan in het bouwdossier een neoclassicistische bepleistering aanduidt, werd bij de uitvoering blijkbaar gekozen voor een meer eigentijdse uitvoering, wat ook uitstekend bij de art-nouveau-stijl van de winkelpui past.

Op de begane grond een driedelige houten winkelpui in art nouveau. Rechthoekige winkelramen en deur, fraaie gestileerde roeden die gedetailleerd op het plan in het dossier zijn getekend, klassiek hoofdgestel.

Het ontwerp is representatief voor het vroege oeuvre van Fierens, wiens carrière omstreeks 1905 een aanvang nam. Van bij de start bijzonder productief, realiseerde de architect vóór de Eerste Wereldoorlog tientallen van dergelijke panden in Antwerpen, vaak per twee of meer gekoppeld. Naargelang het project paste hij de beaux-artsstijl of een gematigde art nouveau toe, soms een vermenging van beide.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1908 # 383.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Hooft, Elise