Neoclassicistische kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel

• is aangeduid als beschermd monument Neoclassicistische kapel

Beschrijving

Kapel, vermoedelijk opgericht in de tweede helft van de 19de eeuw. Het bedehuisje werd bijgetekend op het primitief kadasterplan, maar wordt pas in 1904 voor het eerst afgebeeld op een mutatieschets van het kadaster.

Neoclassicistisch bedehuis op rechthoekige plattegrond onder kunstleien zadeldak. Deels beraapte puntgevel doorbroken door rondbogige kapeldeur tussen pilasters met kapiteel voorzien van tandlijst. Aflijning door getrapte bepleisterde kroonlijst, bekronend bolornament. Vermoedelijk was de gevel voorheen beschilderd, zie sporen van blauwe verf op bepleistering. IJzeren hek met centraal kruis.

Interieur. Toegang via twee arduinen treden, bewaarde cementtegelvloer. Bepleisterde en beschilderde wanden, boogvormig muurvlak onder bepleisterd tongewelf. Het originele altaar met heiligenbeeld werd verwijderd zie oude foto dd. 12/1974.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant te Brussel, 207: Mutatieschetsen, Spiere-Helkijn, 1904/21.
  • Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, fotoarchief, foto d.d. 12/1974.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie