Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Oorspronkelijk één herenhuis gebouwd in 1860. In 1925 verbouwt architect Luc Viérin (Brugge) het pand tot twee woningen waarbij de travee-indeling behouden blijft. De drie linkertraveeën worden aangepast: een rondboogdeur vervangt de koetspoort, op de verdieping wordt een erker met serliana aangebracht.

Nummer 27 heeft een gecementeerde pilastergevel waarvan de vensters op de verdieping gevat zijn in een doorlopende omlijsting, boven de erker een balkon met smeedijzeren balustrade. Het bewaarde schrijnwerk dateert van 1925. Nummer 29 is een eenvoudige lijstgevel met verbouwde begane grond en een bovenbouw met imitatievoegen.

• Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Koolkerke, nummer 71.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 203/1925.