Gemeenteschool en Gemeentehuis van Kinrooi

Voormalige gemeenteschool en gemeentehuis, gebouwd in 1870-71 naar ontwerp van H. Jaminé.

Voorheen alleenstaand diephuis van drie + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw op lage bakstenen plint met hardstenen lijst. Gevels voorzien van lisenen en baksteenfriezen. Voor- en achtergevel met aandaken, top- en schouderstukken; voorgevel met middenrisaliet. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempels. Getoogde deur in een rechthoekige, hardstenen, geprofileerde omlijsting op neuten met hardstenen tussendorpel en geprofileerde druiplijst.

Tegen de achtergevel, de recente (1991) gemeentelijke bibliotheek.

• GERITS G. e. a., Kinrooi 1899-1999, Kinrooi, 1999, p. 36.
  • MEUL V. & JAMINE W., Van Waterstaatskerk tot Mijncité. Een historiek van het bouwen in Limburg door drie generaties provinciale bouwmeesters Jaminé (1832-1921). (Cultureel erfgoed in Limburg;2), Hasselt, 1999, p. 227.