Sint-Donaashoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Donaashoeve

Beschrijving

Reeds vermeld in de ommeloper van Goot-Reygaersvliet van 1447 als "hofstede ende boomgaerd". Volgens Wintein in oorsprong eigendom van Sint-Donaas te Brugge. Sinds 1856 eigendom van kasteel "Ten Berge".

Oorspronkelijk hoeve van het typische langgeveltype, zo afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) en het primitief kadasterplan (circa 1835). Op een "Caerte figurative" van 1828 staat de hoeve afgebeeld als omwald en volledig omringd door bos. In het begin van de 20ste eeuw grondig verbouwd.

Hoeve toegankelijk via een rechte oprit, aan de straatkant afgesloten door twee buishekkens. Heden losstaande bestanddelen in een U-vorm gesitueerd rondom een deels begraasd erf. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken waarvan de huidige stallingen rood beschilderd zijn.

In het noordoosten, boerenhuis volgens het kadaster gebouwd in 1903 en vergroot in 1967.

Dwars op het boerenhuis staat het voormalige woonhuis met geïncorporeerde stal. Sinds 1903 verbouwd tot "landgebouw" en in 1905 uitgebreid in noordelijke en zuidelijke richting. De oorspronkelijke opkamertraveeën zijn uitwendig nog bewaard.

Aan de overkant van het erf paalt een kleine, lage schuur aan een groter schuur/stalvolume van 1905.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Koolkerke: 1903/2, 1905/3, 1967/32.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale legger, Koolkerke: artikelnummer 55, 319.
  • Rijksarchief Brugge, Fonds Mestdagh, nr. 233.
  • WINTEIN W., Kaart van de oude gemeente Koolkerke met een bijhorende historische schets tot 1850, in: Rond de Poldertorens, jaargang 7, 1965, nummer 1, p. 18, nummer 140.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia