Schoorbakkershoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoorbakkershoeve

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "Schoorbakkershoeve", afgebeeld op verschillende historische kaarten zoals die van het Brugse Vrije geschilderd door Pieter Pourbus (1561-1571). Volgens een jaarcartouche (op de gevel aan straatzijde) dateert de hoeve van "1573".

Tot 1868 blijft de structuur van de hoeve ongewijzigd. In 1868 wordt het woonhuis uitgebreid en in 1880 volgt nog een uitbreiding. De grootste veranderingswerken vinden plaats in 1907. Het woonhuis wordt dan zowel in oostelijke als in westelijke richting uitgebreid. Tegen de achtergevel komt een volume dat in verbinding staat met het nieuw gebouwde bakhuis.

Hoeve van het langgestrekte geveltype: woonhuis met geïncorporeerde stal- en schuurvleugel. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een gepekte plint, afgedekt met een pannen zadeldak. Het huidige woonhuis telt drie traveeën en twee opkamertraveeën onder pannen zadeldak. De opkamertraveeën zijn gevat tussen twee tuitgevels waarvan de oostgevel is afgewerkt met muurvlechtingen. Het laaghuis heeft twee ingangen, de zuidkant is voorzien van korfboogingang met afgeschuinde dagkanten, aan de noordzijde een ingang met afgeschuinde dagkanten en latei. De kelder onder de opkamer is voorzien van een bakstenen tongewelf. Het woonhuis bewaart een balkenzoldering en dakconstructie opgebouwd uit twee schaargebinten.

De stalvleugel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

Naast het woonhuis stond oorspronkelijk een schuurtje, voorzien van houten wanden op een nog bestaande bakstenen plint, met een inrit, nu omgebouwd tot woning.

• Kadasterarchief van West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Koolkerke, 1863/8, 1880/17, 1907/4.
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, in: Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, 4, 1970, p. 103.
  • WINTEIN W., Kaart van de oude gemeente Koolkerke met een bijhorende historische schets tot 1850, in: Rond de Poldertorens, jaargang 7, 1965, nummer 1, p. 10, nummer 50.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia