erfgoedobject

Grenspalen

bouwkundig element
ID
71783
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71783

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Grenspalen
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee barrièrepalen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Twee barrièrepalen, gelegen aan de huidige erfoprit van de historische hoeve zogenaamd "Ketenbalie". Hoeve aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843) als "Ferme Keten Baille", nu sterk verbouwd. De palen zijn gelegen op een vroeger kruispunt van twee belangrijke wegen, zie de Ferrariskaart (1770-1778). Twee arduinen palen met ijzeren ketting die een afsluiting vormden tussen de Kwadestraat en de Gotestraat. Hier moesten vermoedelijk tolrechten betaald worden op doorgang. Twee rechthoekige palen met afgeronde top. Op ¾ hoogte rechthoekige opening waar de houten balk in geschoven werd. Heden nog bewaarde ijzeren ketting. De palen vormen een uitzonderlijk overblijfsel van rechtshistorisch straatmeubilair.

  • Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 110.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wevelgem, Deelgemeenten Wevelgem, Gullegem en Moorsele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL15, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Grenspalen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71783 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.