Drossaardwoning

Beschrijving

Voormalige drossaardwoning. Na de brand van 1839 verworven en heropgebouwd door Adrien-Emmanuel de la Brassinne, vrederechter en burgemeester van Stokkem. Vanaf 1928 teen- en rietvlechtschool van het Heilig-Hart. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak. Bakstenen gebouw met gecementeerde voorgevel op verhoogde begane grond. Kalkstenen plint met twee halfronde keldergaten. Het gebouw dateert in kern uit tweede helft van de 17de eeuw; hiervan bleven verscheidene sporen bewaard: de hoekbanden, mergelsteen bovenaan, kalksteen onderaan; de smeedijzeren muurankers met krullen in de linker zijgevel en twee muurankers die de cijfers 6 en 1 vormen; in dezelfde zijgevel een voormalig kruiskozijn (tweede helft 17de eeuw) in omlijsting van kalksteenblokken met sponningbeloop en negblokken in onregelmatig verband, voorheen beluikt; de post van een gelijkaardig venster; een getoogd bovenvenster (tweede helft 18de eeuw of aangepast in deze periode) in een omlijsting van mergel- en kalksteenblokken met sponningbeloop, negblokken in vrij regelmatig verband, en sluitsteen. De neoclassicistische voorgevelordonnantie dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw; schijnvoegen op de benedenverdieping. Rechthoekige muuropeningen; kordon vormende, hardstenen lekdrempels. De achtergevel behield de ordonnantie van de heropbouw van 1839: rechthoekige muuropeningen in hardstenen omlijsting, mogelijk gedeeltelijk van hergebruikt materiaal; de benedenvensters zijn voorzien van een sponningbeloop en waren voorheen beluikt. Brede kelderdeur onder dubbele ontlastingsboog.

Achter het huis een mergelstenen waterput van 7 meter diep.

• Wandelen in Dilsen-Stokkem, uitgave van het Stadsbestuur Dilsen-Stokkem.
  • SEGERS J. 1998: Stadsgids Stokkem, s.l., 30-31.

Aanvullende informatie

In 1994 werd deze woning herbestemd tot sociale woningbouw door de sociale huisvestingsmaatschappij Ons Dak.