erfgoedobject

Stadhuis van Dilsen-Stokkem

bouwkundig element
ID
71594
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71594

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het oude stadhuis brandde in 1605 af. Het werd pas in 1659 heropgebouwd. Het was een vierkant gebouw met pui en klein torentje met klok. In 1792 werd het door brand verwoest. Het volgende stadhuis verdween in de brand van 1839. Het huidige stadhuis dateert van 1840 met enkele aanpassingen van na de Tweede Wereldoorlog. Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen). Gecementeerde baksteenbouw met schijnvoegen. Hoeklisenen en licht risaliet in de middentravee Driehoekig fronton met oculus boven de drie middentraveeën. De muuropeningen van de benedenverdieping zijn rondboogvormig en voorzien van druiplijsten, doorlopende imposten en gecementeerde lekdrempels. De bovenvensters zijn rechthoekig, met kordon vormende, hardstenen lekdrempels. De deur is voorzien van een recent bordes.

  • Wandelen in Dilsen-Stokkem, uitgave van het Stadsbestuur Dilsen-Stokkem.
  • SEGERS J., Stadsgids Stokkem, 1998, p.25-31.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadhuis van Dilsen-Stokkem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71594 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.