Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Beschrijving

Kapel gelegen op de hoek met de Kapelstraat. Gebouwd in 1818 vervangt zij een oudere kapel op dezelfde plaats (Ferrariskaart, 1771-77), die circa 1800 door de Fransen werd afgebroken. De kapel werd opgetrokken naar het voorbeeld en met de materialen van de kerk van het oude penitentenklooster, verwoest in de brand van 1811. Gerestaureerd in 1953. Achter de kapel ligt het ommuurde oude kerkhof, aangelegd in 1857. Vóór de kapel twee linden.

Rechthoekig gebouw van twee traveeën met driezijdige koorsluiting. Zadeldak (leien) met dakruiter. Baksteen op gepikte plint. Geprofileerde, mergelstenen kroonlijst. Smeedijzeren muurankers. Rondboogvensters. De voorgevel is een krulgevel, voorzien van een rondboogportaal in een rechthoekige, gebouchardeerde kalkstenen omlijsting met sluitsteen; oorspronkelijk houtwerk met getralied venster en smeedijzeren beslag. In de geveltop een rondboogvenster en een oculus.

Overdekking door middel van een vlakke houten zoldering.

Mobilair: gekleed beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, terracotta (16de-17de eeuw). Neoclassicistisch portiekaltaar, gemarmerd hout (eerste kwart 19de eeuw). Neogotische lambrisering. Glas-in-loodramen (begin 20ste eeuw, één gedateerd 1919).

• GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Maaseik, Brussel-St.-Truiden, 1975, pagina 19.
  • SEGERS J., Stadsgids Stokkem, 1998, pagina's 37-38.