Herberg De Kroone

• is aangeduid als beschermd monument Herberg De Kroone

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg In de Kroone

Eeuwenoude herberg zogenaamd "IN DE KROONE".

De herberg wordt voor het eerst vermeld als "De Croene" in 1563, ze wordt belast voor 42 schellingen parisis, wat er op wijst dat de zaak goed draaide. Bestuurlijk viel het café onder twee heerlijkheden, het westelijk deel behoorde aan de dorpsheerlijkheid Moorsele en Ten Gracht, het oostelijk deel aan de heerlijkheid Marca (Marcus) en Salines (Salinus). Deze laatste heerlijkheid was gelegen ten zuiden van het Sint-Maartensplein en behoorde tot het kapittel van Harelbeke.

Oudste afbeelding van 1724, "een happende behuysde erfve wesende herberghe de Croone" wordt rechts boven de kerk afgebeeld op de kaart horende bij het landboek van Moorsele. Volume reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), het primitief plan van het kadaster (1835) en de Atlas der Buurtwegen (1845), het ondergaat geen wijzigingen. Onderzoek van de mutatieschetsen van het kadaster wijst uit dat het dieper in gelegen volume van één travee aan de zijde van de Damberdstraat in 1877 bij de herberg wordt gevoegd. Het oorspronkelijk volume wordt achteraan uitgebreid in 1899 en 1904 door toevoeging van andere percelen.

In kern vermoedelijk 18de-eeuwse herberg (zie aandak) met typisch afgeschuinde hoektravee waarboven het opschrift "In de Kroone" (zwarte letters). Verankerde lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen, loodrecht op het Sint-Maartensplein ingeplant. Aan de zijde van het Sint-Maartensplein, laag volume van twee traveeën. Aan de zijde van de Damberdstraat, dieper in gelegen volume van één travee en twee bouwlagen. Pannen zadeldaken, bij het hoofdvolume met bewaard aandak aan de rechterzijde. Houten kroonlijst met tandlijst. Gevel verfraaid met cementering uit het einde van de 19de eeuw. Noordelijke zijpuntgevel met in top, muuranker in de vorm van een levensboom. Licht getoogde muuropeningen in een decoratieve omlijsting met doorgetrokken waterlijst op de tweede bouwlaag. Gaaf bewaard schrijnwerk (schuiframen op de eerste bouwlaag en T-ramen op de tweede) met luikjes op de benedenverdieping. Interieur. Cementtegelvloer en bewaarde moerbalken. Zolder met gaaf bewaarde 18de-eeuwse kapconstructie.

• Gemeentearchief Wevelgem, Lantbouck der Prochie ende Baronnie van Moorsele (1724), kaart 1.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Moorsele, 1877/1, 1899/1 en 1904/2.
  • Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 122-123.
  • COOLSAET W., VAN OVERBERGHE L., Moorsele 950 jaar. Van parochie Mortsella tot deelgemeente Moorsele, catalogus tentoonstelling 950 jaar Moorsele, Heule, 1996, p. 101.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie