Eenheidsbebouwing van sociale woonhuizen van 1939

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van acht sociale woningen, in 1939 gebouwd door de broers Herman in opdracht van de sociale huisvestingsmaatschappij Huis en Heerd (Gullegem) naar ontwerp van architect Michel Delrue (Wevelgem) op een plaats waar voorheen noodwoningen (zogenaamde barakken) stonden.

Het geheel bestaat uit acht gespiegelde rijwoningen van twee bouwlagen en twee traveeën onder een zadeldak (pannen). De lijstgevels verkrijgen een horizontale belijning door het afwisselend gebruik van rode en gele baksteen, evenals door het gebruik van smalle bakstenen en de Dudokvoeg, wat aansluit bij de Nieuwe Zakelijkheid. Eén bewaarde originele deur (nummer 15) geeft aan dat die horizontale belijning zich ook verderzette in het witgeschilderde, houten schrijnwerk.

Evaluatie

Dit relict heeft architecturale waarde als typevoorbeeld van de sociale huisvesting uit de late jaren dertig (rij arbeiderswoningen met verzakelijkte bakstenen voorgevels). Erfgoedelementen die hiertoe bijdragen zijn de homogeniteit, de schaal (laagbouw) en de horizontale gevelordonnantie die tot uiting komt in het coloriet en de materialiteit (contrast tussen de rode en gele baksteen).

• Gemeentearchief Wevelgem, Bouwaanvragen Moorsele, 874.1, nummer 1939/9.
  • DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wevelgem, Deelgemeenten Wevelgem, Gullegem en Moorsele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL15, onuitgegeven werkdocumenten.
  • DELEU L., VANDEVELDE M. & VANOVERBERGHE L. 2002: Architectuur in eigen buurt, Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Wevelgem, 42.
  • L’Habitation à Bon Marché 1939, 3, 72.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Vandeweghe, Evert; De Leeuw, Sofie