Parochiekerk Sint-Paulus

Beschrijving

Moderne kruisbasiliek, gebouwd in 1958-60 naar ontwerp van G. Daniëls (Maaseik) ter vervanging van de oude kerk, die zich in het centrum van de oude dorpskern bevond (Dorpsstraat), aan de oostzijde van de Rijksweg. Door de bevolkingstoename en de bebouwing van het gebied tussen de oude dorpskern en het gehucht Mulheim, was de huidige ligging meer centraal.

De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van vijf traveeën met smalle, lage zijbeuken, een transept van één travee in de vijfde travee, een ingebouwde toren, een koor van een smalle rechte travee, met aansluitende sacristie. Bakstenen gebouw op breukstenen plint. Zadeldaken (leien), toren onder tentdak (dito). Geprofileerde spitsboogvensters. Boven het portaal een muurschildering met voorstelling van de Bekering van Paulus.

Bakstenen interieur met bepleisterde overdekking en dito dragende elementen. Spitsboogvormige overwelving tussen zware, spitsboogvormige gordelbogen op gesculpteerde consoles. Boven de zijbeuken, vlakke overdekking tussen spitsboogvormige gordelbogen. Bakstenen spitsboogarcade tussen middenschip en zijbeuken. Spitsboogvormige scheiboog tussen schip en koor. Spitsboogarcade tussen schip en westpartij.

Mobilair: Kruisweg, beschilderde metaalplaat, atelier K. Beyaert, Brugge (1904). Beeld van Sint-Paulus, barok, hout, recente polychromie (circa 1650); geklede madonna (midden 19de eeuw); Calvariekruis, laatgotisch, gepolychromeerd hout, stond oorspronkelijk buiten aan de oude kerk, Maasland (1520-30). Romaanse doopvont, hardsteen met vier maskers, Maasland, Namen (?), (kuip 15de eeuw, basis 12de of 13de eeuw).

• Laat-gotische beeldsnijkunst uit Limburg en Grensland, Sint-Truiden, 1990, Inventaris nummer 119; Inventaris nummer 120.
  • GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Maaseik, Brussel-Sint-Truiden, 1975, p. 17-18.
  • DREESEN M. - DREESEN J., Lanklaar, schoonste hoekje van Limburg, Lanklaar, 1978, p.70.
  • MEDAER F. - en andere, Lanklaar het dorp waarin wij leven, 1980.