Brugwachterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brugwachterswoning

• is aangeduid als beschermd monument Brugwachterswoning

Beschrijving

Voormalige brugwachterswoning aan de Zuid-Willemsvaart, gebouwd in 1841 en tot 1934 in gebruik als woning van de brugwachter bij de oorspronkelijke draaibrug over de Zuid-Willemsvaart. Deze draaibrug werd tijdens de Tweede Wereldoorlog opgeblazen en later vervangen door een vaste brug. In 1986 gerestaureerd door de Geschied- en Heemkundige Kring “De Vreedsel” met steun van de Koning Boudewijnstichting, en thans ingericht als museum.

Alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint. Rechthoekige, beluikte vensters met hardstenen latei en lekdrempel. Rechthoekige deur onder hardstenen latei. Tegen de achtergevel een haakse vleugel met benedenvensters zoals hoger beschreven en getoogde bovenvensters. Aanbouwsel onder lessenaarsdak in de hoek tussen beide vleugels.

• Wandelen in Dilsen-Stokkem, uitgave van het Stadsbestuur Dilsen-Stokkem.
  • DREESEN M. - DREESEN J., Lanklaar, schoonste hoekje van Limburg, Lanklaar, 1978, p. 29.