Sigarenfabriek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sigarenfabriek

• is aangeduid als beschermd monument Sigarenfabriek Kollmeyer

Beschrijving

Voormalige sigarenfabriek van de familie Kollmeyer. Rond de eeuwwisseling werkten er circa 20 mensen. Herenhuis met aansluitend bedrijfsgebouw, nok loodrecht op de straat.

Het woonhuis is een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Bakstenen gebouw op gecementeerde plint. Hoeklisenen; middenrisaliet, bekroond met een trapgevel, waarbinnen een oculus met horloge; baksteenfries onder de dakrand. Getoogde vensters in een geprofileerde, bakstenen omlijsting met hardstenen lekdrempels op sierconsoles; boven de deur een rondboogvenster. Rechthoekige deur in hardstenen omlijsting met sluitsteen, waarop het opschrift: L VAN O/ M VAN V/ 1879. Zijgevels met aandaken, vlechtingen, top- en schouderstukken. De zijgevel aan straatzijde is afgewerkt met lisenen en een overhoekse muizentandfries; smeedijzeren sierankers; oculus en twee halfronde vensters in de geveltop; thans verdwenen opschrift. Tegen de achtergevel, een klein kantoor (?), twee traveeën en één bouwlaag onder plat dak. Dropmotief onder de dakrand. Venster en deur onder metalen I-balk met rozetten.

Het rechts aansluitende bedrijfsgebouw telt zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, lager dan het woonhuis. De muuropeningen zijn waarschijnlijk gewijzigd, met mogelijke uitzonderingen van de smalle, getoogde bovenvensters.

• Wandelen in Dilsen-Stokkem, uitgave van het Stadsbestuur Dilsen-Stokkem.