erfgoedobject

Hoeve Zanderhof

bouwkundig element
ID
71350
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71350

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Zanderhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Oorspronkelijk eigendom van de familie de Lintermans. Het goed werd in 1802 verkocht aan verschillende personen, de hoeve kwam in het bezit van Arnold Driessen-Dieters, pachter van het “Kloosterhof”. Belangrijke hoeve met losstaande bestanddelen, als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845). Uit deze periode bleven geen resten bewaard. Het oudste gedeelte is de dwarsschuur/stal aan de zuidzijde van het erf, een bakstenen gebouw onder zadeldak (mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. De gevel aan erfzijde werd volledig gewijzigd. De gevel aan straatzijde is voorzien van een baksteenfries. Zijgevel met vlechtingen, het aandak werd verwijderd.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Zanderhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71350 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.