Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de schoenmaker Leopold Anthonis, naar een ontwerp door de architect Ernest Dieltiëns uit 1881. Anthonis liet in 1903 de begane grond door Dieltiëns aanpassen tot winkelpui. In 1885 engageerde hij de architect voor een winkelhuis in de Wiegstraat.

De woning Anthonis behoort tot de vroegste privé-realisaties van Ernest Dieltiëns, die in deze periode het Meisjesweeshuis in de Albert Grisarstraat en het Zuiderpershuis aan de Waalsekaai tot stand bracht, monumentale openbare gebouwen in opdracht van de stad Antwerpen. Van de late jaren 1880 tot begin jaren 1900 drukte de architect zijn stempel op de ontwikkeling van de wijk Zurenborg, met een groot aantal groepsbebouwingen in sobere neoclassicistische of exuberante neo-Vlaamserenaissance-stijl. Het meest beeldbepalende van deze woningensembles, die voor het merendeel ontstonden in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen, is de eenheidsbebouwing op de rotonde van de Cogels-Osylei. Omstreeks 1900 ontwierp Dieltiëns ook het neobarokke handelspand op de hoek van Leysstraat en Kipdorpvest, pendant van het Grand Hôtel Métropole.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. Op de bouwplannen is een mansardedak met dakkapel voorzien. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel is opgebouwd uit gesuperposeerde registers, de eerste verdieping met schijnvoegen en entablementen op voluutconsoles, de tweede verdieping met een pilastergeleding. Daarbij ligt de klemtoon op de middenas, die op de eerste verdieping wordt geaccentueerd door aan balkon met smeedijzeren borstwering en een driehoekig fronton. Klassiek hoofdgestel met architraaf, panelenfries, en houten kroonlijst met modillons en tandlijst. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en bovenvensters is bewaard.

Bij de aanpassing van de begane grond tot winkelpui in 1903, werd een brede vitrine gecreëerd, met behoud van plint en portaal. De voluutconsoles van het balkon dienden te worden vervangen door kleinere exemplaren uit geajoureerd ijzer. Klassieke winkelpui geritmeerd door pilasters, en een rolluikkast tussen dubbele voluten als bekroning; vernieuwd schrijnwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1881#315 en 1903#253.