Hoeve De Pesscherie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Pesscherie

Beschrijving

Historische hoeve "DE PESSCHERIE", reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), voorheen eigendom van de Guldenbergabdij en achterleen van het goed ter Oie, op 16 augustus 1797 verkocht als nationaal goed. Hoevegebouwen van rode baksteen onder pannen zadeldaken, gesloten opgesteld rond een deels verhard, deels onverhard erf. Ten oosten, overdekt poortgebouw met aansluitend schuur, vermoedelijk uit de 18de eeuw. Ten noorden, vermoedelijk 18de-eeuwse dubbele dwarsschuur, verschillende gewijzigde muuropeningen. Ten westen, woonhuis van circa 1920. Ten zuiden, stallen uit het begin van de jaren 1940. Aan de straatgevel, muurkapel met Heilig Hartbeeld.

• 100 jaar landelijke gilde Wevelgem, Wevelgem, 1996, p. 159-160.
  • Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p, 21.
  • VANHOVE L., De Guldenbergabdij na 1 september 1796, in Wibilinga, jg. 10, nr. 3, 1997, p. 56.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie